Rapujen keittäminen

Rapujen keittäminen on yksinkertaista, siihen tarvitaan kolme asiaa: riittävästi rapuja, sopivasti suolaa, paljon tilliä ja vähän juhlan odotusta.

Rapujen keittämiseen on olemassa tarkkoja ohjeita. Niistä tärkein on, että kuolleiden rapujen keittäminen pilaa juhlatunnelman; kaikkien keitettävien rapujen on oltava eläviä.

Kuudessa litrassa keitinlientä valmistaa 50 rapua. Keitinliemeen laitetaan maun mukaan 180-240 grammaa merisuolaa kuutta vesilitraa kohden. Isommat ravut ja täpläravut vaativat suolaa hieman enemmän kuin pienet jokiravut. Sokerin laittaminen keitinliemeen on makuasia, mutta monet laittavat muutaman palan sokeria.

Ravussa maistaa ensimmäisenä ja viimeisenä tillin maun. Siksi tilli ja sen määrä on rapujen onnistumisen kannalta ehkä tärkeämpää kuin mikään muu. Monet suosivat kruunutillin kirpeää makua, mutta toiset pitävät sitä liian pistävänä ja käyttävät siksi ainoastaan tillin varret ja lehdet.

Ravun makuun paljaimmillaan pääsee tutustumaan kun käyttää tilliä vain vähän.

Monien mielestä tilliä ei voi käyttää liikaa, vaan he lisäävät keitinveteen vähintään kilon tilliä nippuun sidottuna. Ravut pudotellaan kiehuvaan keitinliemeen pienissä erissä, suurimmat ensin. Rapuja lisätään aina kun vesi alkaa uudestaan kiehumaan eli mitä tehokkaampi keitin sen parempi.

Viimeisten rapujen lisäämisen jälkeen rapujen annetaan kiehua 8-12 minuuttia. Valmiin ravun erottaa selkäkilven ja pyrstön väliin syntyvästä pienestä raosta.

Keittämisen jälkeen rapujen annetaan tekeytyä keitinliemessään kunnes ravut ovat jäähtyneet. Nopean jäähdyttämisen jälkeen keitinliemen tillit vaihdetaan ja ravut siirretään viileään 12-24 tunniksi odottamaan tarjoilua.

Ravun keittoresepteistä on olemassa useita muunnoksia ja ravun ystävien on syytä rohkeasti kokeilla erilaisia vaihtoehtoja.

Lisää reseptejä saa mm. Matti J. Särömaan ja Anna-Maija Tantun rapukirjoista.