Lisääntyminen

Naaraan pyrstö parittelun jälkeen, koiras on laskenut mädin pyrstöjaokkeisiin ja kävelyjalkojen väliin

Vain nopeimmat elävät ja lisääntyvät 

Rapujen parittelu on rankkaa puuhaa, ja viljelyoloissa on huomattu että osa naaraista jopa kuolee painiskelun tuloksena.

Parittelu alkaa syksyllä vesien viiletessä, käynnistäjänä on yleensä lämpötilan lasku noin +10°C:seen. Täpläravut aloittavat parittelun yleensä aikaisemmin kuin jokiravut ja parittelevat sekä täplärapujen että jokirapujen kanssa.

Parittelun aikana koiraat pyrkivät laskemaan maidin mahdollisimman monen naaraan pyrstön alle ja joskus parittelevat jopa toisten koiraiden kanssa. Täplärapunaaraat parittelevat yleensä vain yhden koiraan kanssa ja jokirapunaaraat puolestaan usean koiraan kanssa.

Parittelun aikana ravut painivat monimutkaisen rituaalin mukaan, jonka tarkoituksena on auttaa koirasta laskemaan maitipaketit oikeisiin paikkoihin. Painin loppuvaiheessa naaras on selällään, koiras päällä ja maidin lasku voi alkaa.

Maiti kovettuu naaraan vatsapuolelle, kävelyjalkojen väliin ja pyrstölle muutaman millin pituisiksi vaaleiksi juosteiksi odottelemaan mätiä.

Parittelun jälkeen täplärapunaaraat laskevat mädin pyrstön alle nopeasti ja jokiravut jopa reilun viikon viiveellä. Mätimassa kulkeutuu naaraan sukuaukoista vartalon alle taittuneelle pyrstölle, jonka jälkeen mätimunat kiinnittyvät naaraan pyrstöjalkoihin. Mätimunat hedelmöittyvät maitipakettien liuettua. Tämän jälkeen alkaa noin yhdeksän kuukautta kestävä mädin hautoutuminen.

Yksi naaras voi tuottaa jopa 600 mätimunaa, tällöin tosin on kyseessä iso täplärapu. Normaalisti naaras laskee liikkeelle yhdeksän kuukauden hautomisen jälkeen 50-200 poikasta. Mädin ja poikasten määrä riippuu naaraan koosta, sillä kookas äiti pystyy kantamaan monta lasta.