Jokirapu

Iso unkarilainen jokirapuJokirapua on totuttu kutsumaan usealla eri nimellä, mm. rapu, jokiäyriäinen ja jalorapu.

Jokirapu kasvaa luonnonvesissä normaalisti 10-12 sentin pituiseksi ja isoimmat mertoihin menneet yksilöt ovat olleet noin 17-18 sentin mittaisia vaikka Suomen ennätys onkin 16.5 senttiä.

Jokiravun kuori on kova ja piikikäs ja jokiravun erottaa täpläravusta jo poikasvaiheessa sen kyljessä olevasta terävästä piikistä, joka tuntuu selvästi sormella koittamalla.

Jokiravun väritys vaihtelee tumman ruskean, mustan, vaaleanruskean, sinisen, punaisen ja jopa valkean välillä, riippuen jokiravun elinympäristöstä ja ravinnosta. Jokiravun sakset ovat suhteellisesti pienemmät kuin täpläravulla ja leveämmät kuin kapeasaksiravulla.

Naaraan sakset ovat suhteellisesti pienemmät kuin koiraalla, naaraan pyrstö on puolestaan leveämpi kuin koiraan pyrstö. Jokirapunaaras tuottaa 50-100 poikasta heinäkuun lopulla, kylmänä kesänä osa naaraista saattaa kantaa poikasia vielä ravustuskauden alkaessa.