Verenkierto

Veri seilaa avoimesti ja vapaassa tilassa 

Ravulla on avoin verenkierto, ja sillä on vain valtimot sydämen läheisyydessä auttamassa pumpun toimintaa. Ravun veri huuhtelee siten kudoksia vapaasti, ja ravun sisäelimet uivat verimassassa. Ravun veri ei ole varsinaisesti verta, vaan sitä kutsutaan hemolymfaksi, sillä ravulta puuttuvat happea kuljettavat verisolut. Happi on sitoutuneena veressä vapaasti uiskenteleviin hemosyaanimolekyyleihin. Ravun veri on lähes väritöntä ja läpinäkyvää.

Rapu näkee eteen ja taakse 

Ravun näköaisti on melkoisen suurpiirteinen ja kykenee havaitsemaan lähinnä valon ja varjon vaihtelua sekä hahmoja. Ravun näkökenttä on lähes täysi pallopinta, sillä ravun silmät sijaitsevat tapin päässä ja kykenevät liikkumaan itsenäisesti. On jopa väitetty, että ravulla olisi kolmas silmä pyrstön päässä, niin tarkasti rapu kykenee paetessaan uimaan takaperin suoraan lähimpään piilopaikkaan.

 

Ruoka ja viholliset haisee erilaiselle 

Ravuilla on erittäin tarkka hajuaisti, joka on kehittynyt haistamaan esimerkiksi ravinnon, viholliset ja parittelukumppanin. Rapu haistaa ympäristönsä lyhyiden tuntosarviensa avulla, joita se voi käyttää myös suunnistamiseen. On hauskaa seurata virtaavassa vedessä, kun ravut suunnistavat viivasuoraan ylävirtaan kohti rapumertaa. Tuore kala vetää rapuja puoleensa kuin magneetti, lyhintä mahdollista reittiä. Rapu käyttää hajuaistia myös parittelukumppanin etsimiseen, sillä koiraat haistavat naaraat syksyisin ja ovat tarpeen vaatiessa valmiit selättämään enemmän naaraita kuin vesistön muut koiraat. Ravut haistavat myös vihollisensa ja voivat siten varoa ollessaan petokalan, esimerkiksi ahvenen, läheisyydessä. Hyvä hajuaisti on tärkeää erityisesti hämärissä liikkumaan tottuneelle ravulle.