Ravunpyydykset

Rapuja pyydetään nykyisin yleensä rapumerroilla, jotka valmistetaan muovista. Suosituin malli on putkimainen merta, jossa on nielut merran kummassakin päässä. Tällaisia mertoja ovat mm. Rapurosvo ja August-merta. Ravustuksessa käytetään myös runsaasti erilaisia kotitekoisia mertoja, joista esimerkkinä on nunnalahtelainen, muovimatosta kääritty putkimerta. Mertapyynti perustuu siihen että rapu hakeutuu mertaan syötin perässä eikä pääse ulos nielun rakenteen vuoksi. Merta voi houkutella myös piilopaikkana, sillä rapu pitää hämärästä ympäristöstä ja voi mennä mertaan vaikka sitä ei olisi syötitetty.

Rapuja voi pyydystää myös onkimalla tai erilaisilla liipeillä. Näillä pyydyksillä ravustaminen on hauskaa kyttäämistä, sillä ravustaja tarkkailee pyydystä ja syöttiä jatkuvasti. Ravun iskiessä syötin kimppuun ravustajan taidot punnitaan, sillä rapu on näppärästi kiskaistava kuiville ja kahmaistava haaviin. Rapuja voi myös pyytää rantavedestä kahlaamalla ja kiviä kääntelemällä tai sukeltamalla ja poimimalla rapuja kivenkoloista.

Syötteinä käytetään usein särkikaloja, särki onkin suosituin syötti, mutta mikä tahansa mukavalta haiseva ja kestävä syötti kelpaa. Maaseudulla on ravustuskausi ollut aikanaan kissoille hupaa ja kissaa onkin aiemmin pidetty muutamilla alueilla oivana ravunsyöttinä. Petokalojen, mm. hauen, käyttöä syöttinä puolestaan on haluttu välttää, sillä vakaa uskomus on se, että rapu välttelee pedon hajuista syöttiä.

Rapumerrat tai muut ravunpyydykset lasketaan yleensä rantaveteen, muutaman metrin syvyyteen. Parhaita paikkoja ovat kivikot tai suojaisat, metsäiset rannat, jotka tarjoavat ravuille runsaasti luontaisia piilopaikkoja ja ravintoa. Isot ravut elävät yleensä syvemmällä kuin pienet ravut ja täpläravut syvemmällä kuin jokiravut. Jokainen rapuvesi on kuitenkin omanlaisensa ja vain vuosien kokemus auttaa lukemaan vesialueelta parhaat ravustusalueet.